3 tips till dig som ska ta körkort

1. Välj trafikskola med omsorg

 

Välj en trafikskola som har lediga tider som funkar för dig. Gå inte enbart på pris, det ska funka för dig rent praktiskt. Välj inte körskola efter vilka bilar de har – det är tiden du behöver och bra lärare.

 

2. Studera hur andra kör

 

När du studerar andra bilförare blir du medveten om att det finns olika körstilar. Många förvandlas bakom ratten till en person som de annars inte visar. En del blir väldigt aggressiva, skriker och tutar, kallar medtrafikanterna för både det ena och det andra. Du kan vara säker på att de inte betedde sig så på sin uppkörning. Du har omedvetet registrerat hur andra beter sig som bilförare - det är nu dags att medvetandegöra den processen. Genom att studera hur andra agerar så kan du börja skapa dig en bild av vad som verkligen är ett bra förhållningssätt till bilkörningen.

Vilket förhållningssätt vill du ha? Hur vill du bete dig när andra gör konstiga “saker” i trafiken?

 

3. Skapa dig en målbild

Om du nu börjat fundera över hur andra beter sig i trafiken så har du tagit ett steg på vägen till din egen bild. Det är lätt att hasta igenom denna del, gör inte det, du kommer bara behöva göra om det.

Gör dig själv en tjänst och “kliv in i bilden“. Föreställ dig hur det känns att köra bil och göra allt rätt. Var så konkret som möjligt. Hur är ditt ansiktsuttryck? Vilka skor har du på dig?

Det kan låta löjligt men genom att se dig själv göra det så förbereder du dig på att klara av det. För att du verkligen ska tro på det så behöver det vara detaljrikt. Skapa en bild där du känner dig som en förare med lugn och kontroll över bilen. Om du någon gång blir nervös inför en lektion så kan du göra om uppgiften. Kliv in i bilden. Har du kört någon gång så vet du dessutom hur ratten känns, hur dragläget känns, hur bältet spänner. Fokusera på reglagen, träna på dem i huvudet, det kommer att hjälpa dig.

 

Ps. Det bästa sättet att lära sig är från någon som lyckats. I Körkortscoachen får du 22 tips, utförligt beskrivna och lätta att ta till sig med flera roliga bilder. Ds.

Lycka till med körkortet!

To top